7ο χλμ Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά, Περιοχή Ωραιοκάστρου (έναντι ΤΙΤΑΝ)

Τι σημαίνει βενζίνη εκατό οκτανίων και γενικά τι είναι τα οκτάνια; | Maviol

  • 4 Οκτωβρίου, 2022
  • Blog

Η χρήση του όρου οκτάνια αποτελεί δείκτη μέτρησης της αντοχής του καυσίμου της βενζίνης πριν την ανάφλεξη σε δύσκολ΄ες και απαιτητικές συνθήκες, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και οι υψηλές πιέσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Μία καθημερινή πλέον επίσκεψη για ανεφοδιασμό βενζίνης θα σε φέρει αντιμέτωπο με το εξής δίλημμα, να βάλω την οικονομική βενζίνη 95 οκτανίων, την βενζίνη 97 ή 98 οκτανίων ή την πιο ακριβή από όλες την βενζίνη 100 οκτανίων;

Νομίζω πως ήρθε η ώρα να μάθεις ποια βενζίνη είναι πιο κατάλληλη για εσένα και το όχημα σου.

ο ρόλος και η σημασία των οκτανίων

Ένα καύσιμο 95 οκτανίων σημαίνει πώς έχει ίδια συμπεριφορά με ένα μείγμα απο 95% ισοοκτάνια και 5% επτάνιο. Με άλλα λόγια αποτελεί κριτήριο ποιότητας και υποδεικνύει την ποιότητα και την σταθερότητα καύσης. Η βενζίνη που είναι εμπλουτισμένη με περισσότερα οκτάνια μπορεί να δεχτεί μεγαλύτερη πίεση σε έναν κινητήρα υψηλότερου κυβισμού και απαιτήσεων με αποτέλεσμα την μέγιστη και καλύτερη απόδοση.

Πότε έχει σημασία για το όχημα μου

Σε ένα μικρό και μεσαίο καθημερινό αυτοκίνητο τα οκτάνια δεν έχουν και τ΄όσο σημαντική σημασία καθώς διαθέτουν πιο αδύναμους κινητήρες των οποίων οι απαιτήσεις είναι περιορισμένες. Σε ένα όμως μεγαλύτερο όχημα περισσότερων ίππων και κυβισμού η χρήση καυσίμου με περισσότερα οκτάνια θα κάνει αναμφίβολα τη διαφορά.

Η λύση που αξίζει

Επειδή λοιπόν η βενζίνη 95 οκτανίων είναι αρκετά αδύναμη όμως οικονομική και η βενζίνη με τα 100 οκτάνια είναι ιδιαίτερα ποιοτική όμως ακριβή, η λύση που ενδείκνυται είναι η επιλογή της βενζίνης 97 ή 98 οκτανίων για ένα μέσο καθημερινό όχημα διότι θα βοηθήσει τον κινητήρα να μην καταπονείται πολύ και φυσικά θα μας χαρίσει μερικά χιλιόμετρα παραπάνω με την ίδια ποσότητα καυσίμου.