7ο χλμ Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά, Περιοχή Ωραιοκάστρου (έναντι ΤΙΤΑΝ)

Πως να επιλέξετε το σωστό λάδι για τον κινητήρα σας | Maviol

Οι κατασκευαστές λιπαντικών βάζουν ετικέτες στα λιπαντικά του κινητήρα που παράγουν, κάνοντας χρήση κωδικών που δημιουργούν σύγχυση σε πολλούς ιδιοκτήτες οχημάτων. Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να τους κατανοήσετε και να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα σχετική με τα λιπαντικά.

Τι ιδιότητες θα πρέπει να έχει το λάδι του κινητήρα;

Το λάδι του κινητήρα θα πρέπει να έχει:

  • Υψηλό δείκτη σταθερότητας θερμοκρασίας και αντοχής στη θερμική οξείδωση.
  • Σίγουρα αποτελέσματα στο καθάρισμα των εξαρτημάτων του κινητήρα από υπολείμματα που δεν έχουν διαλυθεί (ιζήματα).
  • Συμβατότητα με τα υλικά των στεγανοποιητικών στοιχείων, φιλικά στα μεταλλικά και μηχανικά τμήματα.
  • Να διατηρεί τις αρχικές του ιδιότητες για μεγάλη χρονική διάρκεια και κάτω ακόμα και απο ακραίες συνθήκες λειτουργίας.
  • Να δημιουργεί ένα παχύ ολισθηρό φιλμ για την προστασία απο την τριβή και τη φθορά των σχετικών επιφανειών. Για το σκοπό αυτό, συχνά, γίνεται χρήση ειδικών ενισχυτικών και πρόσθετων.
  • Να διαθέτει τα χαρακτηριστικά του ιδανικού ιξώδους σε οποιαδήποτε θερμοκρασία, εξασφαλίζοντας αποτελεσματική λίπανση των σχετικών επιφανειών κατά την ψυχρή εκκίνηση του κινητήρα και προλαμβάνοντας τη φθορά τους κατά τους ζεστούς μήνες.
  • Να μην αφρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της μηχανής.

Η Σύνθεση του λαδιού κινητήρα: Πως διαχωρίζουμε κάθε μορφή λαδιού ;

Ανάλογα με το τύπο του βασικού λαδιού και τις διάφορες περιεκτικότητες των προσθέτων, τα λιπαντικά κινητήρα διαχωρίζονται κυρίως σε 3 κατηγορίες:

  1. Ορυκτέλαια. Αυτά φτιάχνονται από κλασματικά αποσταγμένο πετρέλαιο, το οποίο έχει υποστεί περαιτέρω επεξεργασία. Αυτός ο τύπος λαδιού, συχνά, χαρακτηρίζεται ως ορυκτέλαιο. Τα εν λόγω λιπαντικά περιέχουν υψηλού επιπέδου ιξώδες. Όταν θερμαίνονται, εξατμίζονται και χάνουν τις ιδιότητες τους γρηγορότερα λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας προσθέτων που περιέχουν.
  2. Ημι-συνθετικά. Με βάση τα ορυκτά που υποβάλλονται σε ειδικές τεχνικές διεργασίες, αυτά τα λάδια κινητήρα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα πρόσθετων σε σχέση με τα ορυκτέλαια. Χαρακτηριζόμενα ως ημι-συνθετικά, λειτουργούν άψογα σε περιοχές με ήπιους χειμώνες και ήπιας ζέστης καλοκαίρια. Το κόστος τους είναι μικρότερο από αυτό των συνθετικών λαδιών. Χαρακτηρίζονται, επίσης, από ένα σύνολο επιπλέον πλεονεκτημάτων από αυτά των ορυκτελαίων, όπως η μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας, η πιο υψηλή αντοχή στις διαφοροποιήσεις της θερμοκρασίας, και γενικά έχουν καλύτερα αποτελέσματα και προσφέρουν υψηλότερης ποιότητας προστασία.
  3. Συνθετικά. Φτιάχνονται από πετρέλαιο μέσω οργανικής σύνθεσης. Χαρακτηρίζονται ως πλήρως συνθετικά. Λόγω της ειδικής παρασκευής τους και της κορυφαίας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή τους, τα συνθετικά λάδια κινητήρα προλαμβάνουν τους σχηματισμούς ιζημάτων και αδιάλυτων υπολειμμάτων και διατηρούν τα χαρακτηριστικά ιδανικού ιξώδους σε συνθήκες ακραίων καιρικών συνθηκών, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη προστασία του κινητήρα από τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση.

Συμβουλή της ΜΑΒΙΟΛ: για παλιότερους κινητήρές με πολλά διανυθέντα χιλιόμετρα και πολλές δουλεμένες ώρες, τα συνθετικά έλαια δεν ενδείκνυνται, ιδίως εάν έχει γίνει προηγουμένως χρήση απλούστερων ορυκτελαίων. Πρώτα από όλα, τα πρόσθετα στα συγκεκριμένα λάδια μπορούν να διασπάσουν την παλιά αιθάλη που έχει ήδη δημιουργηθεί και στην ουσία παρεμποδίζουν τη λειτουργία του κινητήρα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί φθορά στα εξαρτήματά του.

Τι σημαίνει η ένδειξη SAE στην ετικέτα;

Το ιξώδες αποτελεί μία από τις βασικές ιδιότητες ενός λιπαντικού και καθορίζει το κατά πόσο ένα συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Σύμφωνα με την Κοινωνία των Μηχανικών Αυτοκινήτων (SAE), τα λάδια κινητήρα στο σύνολό τους μπορούν να διαχωριστούν στις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Χειμερινά. Αυτά έχουν την ένδειξη του γράμματος «W» από την αγγλική ονομασία του χειμώνα, και είναι κατάλληλα μόνο για τη χειμερινή περίοδο. Ο αριθμός που βρίσκεται πριν από το «W», είναι πάντα διαιρετός με το πέντε και χρησιμεύει για τη σήμανση της χαμηλότερης θερμοκρασίας, κατά την οποία το λάδι μπορεί να προστατεύσει τον κινητήρα κατά την ψυχρή εκκίνηση του κινητήρα. Το αρχικό σημείο κωδικοποίησης είναι οι -35 °С, που αντιστοιχούν στον αριθμό 0. Κάθε επόμενη κατηγορία, υπολογίζεται ανά 5 °С: δηλαδή ένα προϊόν 5W διατηρεί τις ιδιότητές του στους -30 °С, ενώ ένα 10W, στους -25 °С, κ.ο.κ.
  2. Θερινά. Τα συγκεκριμένα λάδια κινητήρα παρέχουν έγκαιρη λίπανση και προστασία των μερών του αυτοκινήτου κατά τις ζεστές εποχές, αλλά είναι αναποτελεσματικά όταν κάνει κρύο. Οι ετικέτες τους διαθέτουν επίσης και αριθμούς: 20, 30, 40, 50 και 60. Αντίθετα με τη δημοφιλή άποψη, οι εν λόγω αριθμοί αντιστοιχούν στο κινηματικό ιξώδες του λαδιού στους 100 °С και όχι στη μέγιστη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  3. Παντός καιρού. Αυτά χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για το χειμώνα, με ελάχιστη θερμοκρασία και επίπεδο ιξώδους στη θερμοκρασία μέγιστης θέρμανσης: 5W-30, 10W-60, κ.λπ. Τα παντός καιρού λάδια κινητήρα αποτελούν τα πιο δημοφιλή στις μέρες μας.

Συμβουλή της ΜΑΒΙΟΛ: Η καλύτερη και πιο οικονομική επιλογή λιπαντικών ειναι τα παντός καιρού διότι δεν χρειάζονται αλλαγή δύο φορές το χρόνο. Εφόσον οδηγείτε σε δρόμους αστικών περιοχών, κάνοντας συχνές στάσεις, και ζείτε σε μια περιοχή με δύσκολους χειμώνες, αναζητήστε ένα λιπαντικό κινητήρα που να χαρακτηρίζεται ως 0W ή 5W. Όμως, για ένα αυτοκίνητο με φθαρμένο και κουρασμένο κινητήρα με αισθητά κενά μεταξύ των ζευγών τριβής, θα ήταν καλύτερο ένα προϊόν με πιο υψηλό ιξώδες όπως ένα 20W50 ή 15W40. Η ΜΑΒΙΟΛ μπορεί να σας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία λιπαντικών για το όχημα σας, που να ανταποκρίνεται πλήρως στις δικές σας ανάγκες. Μπορείτε να δείτε αρκετά απο τα προϊόντα μας στον κατάλογο μας.

Κατανοώντας την κατηγοριοποίηση του API

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) έχει αναπτύξει τη δική του κατηγοριοποίηση των λαδιών κινητήρα, η οποία βασίζεται στις ιδιότητες της φόρμουλας και της λειτουργίας τους. Επίσης, επιτρέπουν την έμμεση αξιολόγηση της ποιότητας των λιπαντικών, ενώ τον τελευταίο καιρό, τα πρότυπα έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το API, όλα τα λιπαντικά κινητήρα υπάγονται σε δύο κατηγορίες, καθεμιά παό τις οποίες περικλείει αρκετές υποκατηγορίες:

S. Για κινητήρες βενζίνης. Για παράδιγμα SJ ή SL:

C. Προσδιορισμός των λαδιών για κινητήρες ντίζελ εμπορικών οχημάτων. Προς το παρόν, για οχήματα μοντέλων διαφόρων ετών, γίνεται χρήση των υποκατηγοριών CF, CG, CH, CI, CJ και CK. Ο αριθμός «4» μετά την ονομασία της υποκατηγορίας, δηλώνει για 4-χρονα οχήματα.

Υπάρχουν διαθέσιμα και λάδια γενικής χρήσης, κατάλληλα τόσο για κινητήρες βενζίνης όσο και ντίζελ, τα οποία διαθέτουν διπλή σήμανση, για παράδειγμα CН-4/SJ ή CF-4/SH.

Συμβουλή : Πολλοί κατασκευαστές συνιστούν τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας λαδιού για τη λίπανση του κινητήρα. Τις περισσότερες φορές, αυτή η συμβουλή είναι δικαιολογημένη: όσο πιο σύγχρονη είναι μια φόρμουλα, είναι και τόσο πιο ασφαλής, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον. Αυτή η σύσταση και η λογική όμως, είναι άχρηστη όσον αφορά στα παλαιότερα οχήματα, μιας και οι κινητήρες τους διαθέτουν διαφορετική κατασκευή και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν όλα τα πλεονεκτήματα ενός πιο ακριβού και πιο εξελιγμένου λαδιού.

Αξιολόγηση απόδοσης της АСЕА

Η μείωση της τοξικότητας των εκπομπών και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, αποτελούν μία από τις κρισιμότερες απαιτήσεις από τα σύγχρονα λιπαντικά υλικά.

Λόγω αυτού του γεγονότος, πολλά λάδια διαθέτουν στη συσκευασία τους σήμανση η οποία δηλώνει ότι πληρούν τα πιο πρόσφατα οικολογικά πρότυπα.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), όλα τα λάδια κινητήρα που έχουν εγκριθεί για πώληση και χρήση μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. А. Για κινητήρες βενζίνης. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τρεις τάξεις: τις А1, А3 και А5. Το γράμμα βρίσκεται πριν τον αριθμό που υποδεικνύει την περιβαλλοντολογική ασφάλεια και το ιξώδες υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τα νούμερα 1 και 5 υποδεικνύουν την εξοικονόμηση καυσίμου, αν και κατά τα άλλα είναι ακριβώς όπως της API: όσο πιο μεγάλο το νούμερο, τόσο πιο καλές οι ιδιότητες του προϊόντος.
  2. В. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει λιπαντικά για επιβατηγά και μικρά επαγγελματικά οχήματα που κινούνται με ντίζελ. Διαχωρίζονται επίσης, στις εξής κατηγορίες: B1 και B5 που δηλώνουν οικονομία καυσίμου, ενώ οι В3 και В4 διαθέτουν κανονικά προϊόντα.
  3. Е. Τα λάδια που διαθέτουν αυτή τη σήμανση, απευθύνονται στα βαρέως τύπου φορτηγά και τους ντίζελ κινητήρες ειδικών οχημάτων. E1 για παράδειγμα σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου.